-->

🞂 ▶
Trafik Sigortası Olmayan ve Yaptırmayan Sürücülere Hapis Cezası Geliyor!


Zorunlu trafik sigortası olmayan araç sahiplerine hapis cezası verilecek


Bulgaristan Ceza Kanunu’nda yapılan yeni değişikliklere göre trafik kuralı ihlallerinde verilen cezaları veya zorunlu olan “Vatandaş Sorumluluk” trafik sigortası yaptırmayan sürücülere bir yıl hapis ve 500-1000 leva arasında idari para cezası verilecek.

Zorunlu trafik sigortasına ilişkin değişikliklerin sebebi 1 Ocak 2017 tarihinden itibaren Karayolları Taşımacılığı Denetim Müdürlüğü’nün (KAT), zorunlu trafik sigortası olmayan otomobillerin tescilini iptal edecek olmasıdır. Bununla ilgili bilgi sahibi kişilerin ifadelerine göre bu sebepten dolayı şu anda 150 bin otomobilin tescili iptal edilmiş durumdadır. Kanun değişikliklerine göre bir yıla kadar hapis ve 500-1000 leva arasında para cezası tescil işlemleri düzgün yapılmamış araç sahiplerine verilecek.

Yerleşim yerlerinde trafik kurallarını ihlal edenlere 700 leva, yerleşim yeri dışında kuralları ihlal edenlere ise 600 leva ceza kesilecek. Azami hız sınırının her bir 5 km aşılması halinde ceza 50 leva artırılacak. Böylece azami hız sınırı 50 km olan şehirlerde saatte 130 km hız yapan sürücülere verilecek ceza 1000 levaya ulaşacak.

Ehliyet sahibi olmayan sürücülere ait otomobillerin tescili iptal edilecek. Aracın tescil plakası yerinde sökülecek, 6 ay ile 1 yıl arası süreliğine araç sahibinin aleyhine denetim kartına da el konulacak. Kan alkol konsantrasyonu 0,5- 0,8 promil/gram düzeyinde iken araç kullandığı tespit edilen sürücülerin ehliyetine 6 ay süreliğine el konulacak. Eğer sürücünün kan alkol konsantrasyonu 0,8-1,2 promil/gram düzeyinde ise ehliyetine 1 yıl süreliğine el konulacak ve bin leva ceza verilecek.

Trafik kuralı ihlallerinde verilen cezaları ödemeyen sürücülerin ehliyetine de el konulacak. Yollarda otomobil yarışları düzenleyen veya bu tür yarışlara katılan sürücülerin 1 yıl araç sürmesi yasaklanacak ve 3 bin leva ceza kesilecek. İkinci kez aynı ihlali yapan sürücülerin ise 3 yıl araç sürmesi yasaklanacak ve 5 bin leva ceza kesilecek. Otoban veya yüksek hızlı karayolunda karşı yönden gelen trafiğin kullandığı şeride giren sürücülere 3 ay süreliğine ehliyetine el konulacak ve bin leva ceza kesilecek. İkinci kez aynı ihlali yapan sürücülere 6 ay süreliğine ehliyetine el konulacak ve 4 bin leva ceza kesilecek. Aralık-Mart döneminde kış lastikleri veya diş derinliği en az 4 mm olan lastikler kullanmayan sürücülere ise 50 leva ceza ödeyecek.

kaynak:kırcaali haber gazetesi bulgaristan

Benzer Krumovgrad Sayfaları

Trafik Sigortası Olmayan ve Yaptırmayan Sürücülere Hapis Cezası Geliyor! için Yorum Yapın

Hiç yorum yok