-->

🞂 ▶
Bulgaristan Emeklilik Sisteminde Bazı Değişiklikler Yapıldı


Emekli olmaya ilişkin bazı kurallar değiştirildi 13 Ocak 2017

Ulusal Sigorta Enstitüsü, bundan sonra emeklilik yaşını dolduran vatandaşlara önceden bunu bildirerek, emeklilik başvurusu için gerekli belgeler hakkında bilgi verecek. Bunun yerine emeklilik için başvuru süresi oldukça kısaltılıyor. Emeklilik yaşını dolduran vatandaşların, kendilerine o andan itibaren emekli ücreti ödenmeye başlaması için iki ay içinde başvuruda bulunmaları gerekir. 

BTV’ye konuşan NOİ temsilcisi, “Şimdiye kadar başvuru için altı aylık süre vardı. Bunun sebebi başvuru değerlendirmesine ilişkin koşullarda değişiklikler olmasından dolayı gerekli belgeleri sunmak için vatandaşların bu kadar uzun süreye ihtiyaç duymamasıdır” diye izah etti. 

Bu iki aylık süre içinde başvuruda bulunmayan vatandaşlar, başvuruda bulundukları andan itibaren emeklilik ücreti almaya başlayacak. NOİ, hala emeklilik yaşının ne şekilde bildirileceğine karar vermiş değil ve buna ilişkin işleme Haziran ayından sonra başlanacak. Fakat kısaltılmış başvuru süresi artık yürürlüğe girdi. 

Uzmanlar, başvuru süresinin kısaltılmasının, özellikle NOİ kurumunun elektronik ortamda tuttuğu çalışanlar kütüğünün bulunmadığı 1997 yılından önce çalışmış vatandaşların aleyhine olduğunu söylüyor. Başka değişiklikler de getiriliyor. Çalışmaya devam eden emekliler, yılda sadece bir kere maaşlarının güncellenmesini talep edebilecek. Şimdiye kadar ise onların maaşları birçok kez güncellenirdi. 

Vatandaşların NOİ’nin kendileriyle ilgili kararlarına itiraz edebileceği süre de kısaltılıyor. Karara itirazda bulunmak isteyenlere bir ay süre tanınacak. Vatandaşlar, artık şimdiye kadar uygulandığı gibi sadece tanıkların ifadesine dayanılarak, mahkemede ağır işte çalıştıklarını kanıtlayamayacak. 

Benzer Krumovgrad Sayfaları

Bulgaristan Emeklilik Sisteminde Bazı Değişiklikler Yapıldı için Yorum Yapın

Hiç yorum yok