-->

🞂 ▶
Nüfus Kütüklerindeki Bulgar İsimleri Siliniyor!



“İki oylamada da yüzden fazla milletvekili evet, dedi!”

Halk Meclisi tarihi bir utancın ve gizliden devam eden Zorunlu Bulgarlaştırma Süreci kalıntıların silinmesi için ilk adımı attı. 27 Ekim 2014 tarihinde başta Hak ve Özgürlükler Hareketi Genel Başkanı ve Meclis Grubu Başkanı Lütfi Mestan’ın ve tüm meclis grubu milletvekillerinin imzalarıyla sunulan Nüfus Kayıt Yasasında Değişiklik Yapılmasına İlişkin Yasa Tasarısı Meclis Genel Kurulundaki ilk okumasında kabul edildi. Cuma günü yapılan oturumda bugüne ertelenen Yasa Tasarısı çok fazla tartışılmadan iki oylamada kabul edildi. Sadece 3 dakikalık konuşma süresine sahip HÖH Meclis Grubu adını sözü alan Lütfi Mestan, “Bu tasarı gereksiz yere duygusal güç ile yüklendi, oysa bizler sadece temel adaletin yerini bulmasını istiyoruz”, dedi. Milletvekillerine seslenerek, “eğer demokratsanız HÖH’ün bu girişimini destekleyin”, çağrısını yaptı. GERB milletvekili Karayançeva’nın konuşmasından doğan konuşma hakkını kullanarak da demokratik çözümler üretmek için uzlaşmanın güçlü bir işaret olacağını belirtti.

İlkinde 103, ikincisinde 104 milletvekili evet, dedi

164 vekilin katıldığı ilk oylamada 103 evet, 35 hayır ve 26 çekimser oy çıktı. Genel kurul çalışmaya başlayabilmesi için sabahleyin yapılan kayıtta 144 vekil kayıt olmuş ve toplantı yeter sayısı 73 vekil olarak belirlenmişti. İlk oylamada GERB’ten 65, HÖH’ten 32, BSP’den 1, Reformculardan 1, Bulgar Demokrat Merkezi (BDÇ) 2 ve Bağımsızlardan 2 evet oyu çıkarken, diğer iki evet oyu kimden geldiği açıklık kazanmadı.

Bu durumdan rahatsız olan ve karşı oy kullanan Vatansever Cephenin İç Devrimci Makedon Örgütü (VMRO) temsilcisi, Sofya milletvekili Yuliyan Angelov yeniden oylama istedi ve meclis kürsüsünden şunları söyledi:

Sayın Meclis Başkanı, umarım geçen hafta yasa tasarısını ertelemekle bizlere çevirmiş olduğunuz dolap, şu ana bu tasarının desteklenmesi için bir neden değildir. HÖH’ün ne yapmak istediğini ben size söyleyeyim, çünkü onlar ölülerin adlarının değiştirilmesini istemiyor, bunun yerine onlara ait yerel derebeyi belediye başkanlarının, şimdiki Bulgar Mohamedanların adlarını idari yoldan değiştirmesini istiyorlar.

Kürsüden ayrılırken de HÖH vekillerine dönerek, “yeter ağladınız!”, diyerek sataşmada bulundu. Ortamı germemek için sataşmaya yanıt vermeyen HÖH, ikinci oylamada da arzuladığı sonucu gördü. 171 vekilin katıldığı ikinci oylamada 104 evet, 40 karşı ve 26 çekimser oy çıktı.

Yasa Tasarısı Yürürlüğe girmesi için ikinci okumada da Meclis Genel Kurulunda kabul edilmesi gerek. Söz konusu tasarının yeniden oylamaya sunulmasından önce ilgili Komisyonda görüşülecek ve uzlaşılan ya da uzlaşılamayan maddeler, ortak karar ya da ayrı ayrı genel kurulunda oylanacak.

HÖH’ün tüm önerileriyle aynı fikirde olmadıklarını gösteren GERB, oluşan olumlu hava neticesinde uzlaşma yolunun önü açık olduğuna dair işaret verdi. Ancak GERB’in hükümet ortakları Vatanseverlerin tamamı, Reformcuların biri dışında tamamı ve Bulgaristan Dirilişi İçin Seçenek (ABV) vekillerinin tamamı bu tasarıya karşılar.

HÖH ne önermişti?

“Vatandaş Kayıt ve Kamu İdari Hizmetleri Birleştirilmiş Sistemi” (ESGRAON) içerisinde ve ona bağlı tüm kütüklerden zorla dayatılan Bulgar adlarının kazınması.

30 Haziran 2001 tarihine kadar ölen ama adları Bulgarca kalan kişilerin de Bulgar adlarının silinip, Türk-Arap adlarının geri verilmesi.

Bunun yapılması durumunda artık hiç bir görevli herhangi bir belge ve nüfus belgesi çıkartılırken bu silah zoruyla dayatılan adları soramayacak. Bu uygulama çoğu yerde hala devam etmektedir.

Bunu yapanlara ceza verilmesi isteniyor. Tüm bu işlemelerin devletin iç mekanizmaları ve resmi yollardan, herhangi bir vatandaşın başvurusuna gerek kalmadan yapılması isteniyor.

HÖH, söz konusu adların zorla silah, tank ve asker güçle dayatıldığını, geri verme işleminin de resmi yoldan Bölgesel Kalkınma Bakanlığına bağlı “Nüfus Kayıt ve İdari Hizmetler” Genel Müdürlüğü tarafından yapılmasını istiyor.

Benzer Krumovgrad Sayfaları

Nüfus Kütüklerindeki Bulgar İsimleri Siliniyor! için Yorum Yapın

Hiç yorum yok