-->

🞂 ▶
Artık 'Eski Adların Neydi?' Diye Sorulamayacak


Halk Meclisi Zorunlu Bulgarlaştırma Süreci sırasında silah zoruyla değiştirilen ve 30 Haziran 2001 yılından önce yaşamını yitirmiş kişilerin Türk-Arap adlarının geri alınması yolunu açtı. 10 Temmuz Cuma günü Meclis Kurulunda yapılan oylamada, 153 milletvekilinin 128’i evet, 22’si hayır derken üçü de çekimser oy kullandı. Önceki gün yapılan Nüfus Yasasında Değişiklikler Yapılmasına İlişkin yasa tasarısının ikinci okuma sırasında iktidar partilerinde yaşanan fikir değişikliği, ardından HÖH tarafından yapılan kulis çalışmaları ve yaşanan erteleme sonunda, bugün ilgili komisyon Genel Kurula yeni öneriyle geldi, öneri kabul edildi. İlgili değişiklik şu şekildedir: “Zorla değiştirilmiş ve hayatta olmayan Bulgar vatandaşlarının adları geri alınabilecek. Bu durumda dilekçe yaşamını yitirmişlerin bir yakını (birinci dereceden mirasçıları) tarafından verilecek. Yakınları arasında anlaşmazlık olduğu halde dava bölge mahkemesinde görülecek.”

Şimdiye kadar bu işlem birinci dereceden tüm yakınların imzasını gerektiriyordu.

Söz konusu yasa resmi gazeteye çıkar çıkmaz yürürlüğe girecek.

30 Haziran 2001 yılından önce yaşama gözlerini yuman ve dünyayı bitirirken hala silah zoruyla dayatılan adları taşıyan kişinin yakınları, ana babanın Türk-Arap adlarını sadece dilekçe sunarak, geri alabilecek. Ayrıca artık hiçbir memur herhangi bir nüfus belgesi çıkartmaya gelen vatandaşa, “eski adların neydi?”, diye soramayacak. Bu da yasaklandı.

Dilekçe belediye başkanına sunulacak.

Nüfus, medeni durum belgeleri, ölüm belgesi ile defin ruhsatı belediyelerde görevli nüfus memurları tarafından verilmektedir. Bundan sorumlu kişi belediye başkanıdır, kendisi emirnameyle bu yönde köy muhtarlarını da görevlendirir.

İstenilen olmadı ama olumlu karar çıktı.

HÖH Meclis Grubu tüm bu işlemlerin idari yoldan yapılmasını istemişti ancak meclisteki çoğunluk buna razı gelmedi. Bunun yerine aynı çoğunluk daha ılımlı bir yol seçti.

Benzer Krumovgrad Sayfaları

Artık 'Eski Adların Neydi?' Diye Sorulamayacak için Yorum Yapın

Hiç yorum yok